МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ УДОСТОИ ПРОФ. ПЛАМЕН ДЖУРОВ С ПЛАКЕТ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

Иван Върбанов, София, 22.04.2024 г. /

Само ден след 75-ия рожден ден на маестро Пламен Джуров, който той чества на 21-ви април, на тържествена церемония в Министерство на културата министърът на културата Найден Тодоров удостои проф. Джуров с Плакет за принос в развитието на културата.

На връчването на отличието присъстваха и зам.-министрите Амелия Гешева и Виктор Стоянов, началникът на кабинета на министъра Перса-Анна Накова, директори на дирекции в Министерство на културата.

Министър Найден Тодоров подчерта огромният принос на проф. Пламен Джуров към българската музикална култура за издигането на нейната значимост, авторитет, популярност и висок престиж. “Наградата не е само знак на дълбока благодарност към проф. Джуров, а също и надежда и стимул той да продължава да дава посока на своите колеги и на младите поколения, тъй като опитът му и в музиката, и в администрацията, е безценен”, заяви министър Найден Тодоров.

Получавайки почетния плакет проф. Джуров благодари на министър Найден Тодоров за оказаното внимание и сподели, че то ще го мотивира и вдъхнови да продължи да работи в полза на българската музикална култура.

Проф. Пламен Джуров е сред най-обичаните, уважавани и тачени авторитетни дейци на съвременната музикална култура. И заради огромното му композиторско творчество, дългогодишната му диригентска кариера, но и също така заради сърцатото му, мъдро и умело административно ръководство през годините на всички постове, които е заемал.

Проф. Пламен Джуров е завършил Музикалната академия в София с три специалности: пиано — при проф. Мара Балсамова; дирижиране — при проф. Константин Илиев и композиция — при проф. Марин Големинов. Още като студент става лауреат на националния конкурс «Св. Обретенов» и председател на Кабинета на младия композитор при СБК.

През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенска филхармония, където работи в продължение на шест години. В този период той осъществява поредица премиери на български и чужди композитори (Канчели, Плакидис, Чайковски, Шахиди) и работи с голяма част от известните български изпълнители и прочути днес чужди — Ал. Князев, С. Шаш и други. От този период започва да изнася музикално-образователни концерт пред млади слушатели — ученици и студенти. Част от тази просветителска дейност с различни състави се излъчва от Националната телевизия в 24 серии — “Музика, време, личности”.

След това проф. Пл. Джуров работи в системата на ДО “Музика” като зам. и Генерален директор и секретар на СБК. Същевременно гастролира в български и чужди оркестри, между които са Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония.

От 1988 г. работи непрекъснато със “Софийски солисти”. Всяка година организира десетки концерти на ансамбъла в София и страната, открива и разработва нови акустични пространства за публични концерти. Всеки концерт се записва и излъчва от БНР, а част от концертите са излъчвани от БНТ и в чужбина. В близката история на състава има няколко директни излъчвания за цяла Европа по линия на Европейския съюз за радиоразпръскване.

Заедно със “Софийски солисти” е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея.
Проф. Пламен Джуров е носител на поредица награди за композиция и дирижиране.

Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори. Изестни звукозаписващи фирми (Denon, Victor, ABC, Labal Records и други) са издали интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, други над 20 компакт-диска под диригентството на проф. Джуров. На него се дължат поредица премиерни изпълнения на чужди и български композитори и първи прояви с оркестър на млади български дарования.

От 2009 г. проф. Пламен Джуров, със съдействието на Столичната община, е един от активните организатори на Международния конкурс по композиция «София» за който са написани над 140 нови произведения.
В работата си като композитор той е насочен предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения като Sonata for Piano (1975 г.); Elegy for Orchestra (1980 г.); Toccata for Orchestra (1982 г.); Fantasia for Orchestra (1985 г.); Four Ballads, Cadenza for saxophone and Violine (1994 г) са изпълнявани и записвани в редица чужди държави.

Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА „Панчо Владигеров” в София. Негови студенти и специализанти работят в различни градове на света.

Развива активна обществена дейност в областта на музикалното изкуство и културното строителство. Често пъти е търсен като експерт по проблеми на музикалното изкуство от държавни и общински структури. След 1990 г. той е от учредителите на поредица нестопански организации, свързани с българското музикално наследство — фондациите «Борис Христов», «Панчо Владигеров», «Петко Стайнов», «Софийски музикални седмици», «Международен балетен конкурс», както и «Музикаутор».Бил е и председател на Творческия съвет на Програма «Култура» на Столичната община. Проф. Пламен Джуров е почетен гражданин на София.

МАЕСТРО, ЖЕЛАЕМ ВИ ДЪЛГОЛЕТИЕ И ОЩЕ МНОГО УСПЕХИ!
ЧЕСТИТО ПРИЗНАНИЕ!

(Иван Върбанов, Medium, PRESS BG NEWS AGENCY)

Вашият коментар