ВТОРО ИЗДАНИЕ НА ОПЕРНИЯ КОНКУРС ЗА ТЕНОРИ „ГЛАСЪТ НА КАМЕН“ 2024

Иван Върбанов — София, 8 април 2024 г. /

В началото на новата политическа седмица, в която очакваме служебен кабинет, заливани сме ежечастно от снимки, скандали, конспирации, нападки и опровергаване, скандали и екшъни и всичко това в контекста на предстоящите избори, нека да погледнем към една позитивна културна новина.

Наистина добрите новини много липсват на хората!

И така, между 20-и и 27-и август тази година предстои да се проведе Вторият международен конкурс за млади оперни певци — тенори „Гласът на Камен“. Форумът се организира от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“, със съдействието на сдружение „Настоятелство на Старозагорска опера”.

Международният конкурс съчетава сериозен конкурсен профил с професионален, международен престиж и съвременен подход на провеждането му, който позиционира участниците като „млади посланици на музиката“ от „сцени“ на древната Стара Загора. Международно жури ще оценява певците в два тура, представящи „Гласа“ като музикален талант на сцената на Държавна опера — Стара Загора, а третият тур е с фокус — личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката, посочват организаторите.

Конкурсът „Гласът на Камен“ е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Таксата за разглеждане на документи е 35 евро, а за участие — 70 евро.
Крайният срок за кандидатстване за участие е 1-ви юли.

Вълнуващата Гала — вечер на награждаването е насрочена за 27-и август на сцена Античен форум “Августа Траяна” от 21 часа с диригент — знаменитият аржентиски артист, диригент, певец, режисьор и композитор Хосе Кура. Маестрото е и председател на журито, в чийто състав влизат още: сопранът и учредител на Фондация “Камен Чанев” — Таня Иванова; камерзингерин Красимира Стоянова; артистичният директор на Държавна опера — Стара Загора — удивителната маестра Веселина Кацарова; емблематичният български тенор със световна слава и вокален педагог — маестро Калуди Калудов; импресариото Алекс Григорев; новият директор на Държавна опера Пловдив до обявяване на конкурс — Диан Чобанов, който пое поста от Нина Найденова — вече част от Съвета на директорите на НДК; полският диригент Марчин Нешоловски; маестро Владимир Кираджиев — професор по дирижиране във Виенското висше училище по музика и сценични изкуства; и разбира се, домакинът на събитието — режисьорът и директор на Държавна опера — Стара Загора маестро Огнян Драганов.

В конкурса имат право да участват млади оперни певци — тенори oт всички националности на възраст между 22 години /навършени/ и 40 години.

В тазгодишното издание е предвидено до бъдат връчени три награди — със съответен паричен еквивален от 3,000–2,000–1,000 евро, както и специални награди : на публиката, награда и подписване на договор за участие в оперни продукции на операта в Пловдив, както и приз и договор с оперния театър Виелки в град Лодз, Полша.

Разбира се, че ще бъдат присъдени призове на Държавна опера — Стара Загора — „Камен Чанев. За честност в изкуството“ и договор за участие в оперна продукция за сезон 2024–2025 г., а така също и отличие на Симфоничния оркестър — Сливен, като е предвидено да се организира концерт в родния град на Камен Чанев.

Очакваме с нетърпение оперния форум, защото конкурсът „Гласът на Камен“ е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство.

В памет на Камен, и заради Камен, който ще го носим в сърцата си!

Аплодисменти!

Вашият коментар