МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ СЕ СРЕЩНА С ШЕФКАТА НА КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРА В БУНДЕСТАГА И ПРЕЗИДЕНТА НА ПАРЛАМЕНТА НА ПРОВИНЦИЯ САКСОНИЯ – АНХАЛТ, ВРЪЧИ ОТЛИЧИЕ НА МАЕСТРО СВЕТОСЛАВ БОРИСОВ


РЕПОРТЕРСКИ ХРОНИКИ – Иван Върбанов / Работната визита на министъра на културата Кръстю Кръстев в Магдебург започна с посещение на една от най-старите катедрали в Германия, в която е коронован Ото I Велики – херцог на Саксония, от 936 г. – крал на Източнофранкското кралство, а от 962 г. – император на Свещената Римска империя.

Министър Кръстев, заместник – министър Амелия Гешева и началникът на кабинета Весела Щерева бяха посрещнати от председателя на Комисията по културата и медиите в Бундестага на ФРГ – г-жа Катрин Буде. Българската делегация обсъди с партньорите си развитието на българо-германските културни връзки и различни проекти в областта на законодателството. Бе обменена подробна информация за законовата рамка, която се дава от Бундестага за развитието на културата и мрежата на сценичните изкуства. Сред темите бе и тази за филмопроизводството и начина, по който Комисията по въпросите на културата и медии регулира културния пазар и културната мрежа на Германия. 

Госпожа Буде и министър Кръстев, заедно с официалните лица, посетиха Парламента на Федералната провинция Саксония-Анхалт, където се срещнаха с президента на Парламента на федералната провинция и президент на Германския национален комитет за опазване паметниците на културата на федерално равнище –  д-р Гунар Шеленбергер. Диалогът засегна перспективите за засилването на сътрудничеството между България и Федералната провинция Саксония-Анхалт. Д-р Шеленбергер – провинция, с най-много паметници под защитата на ЮНЕСКО. Бяха дискутирани спецификите на развитието и защитата на паметниците на културата в Саксония-Анхалт.  

Вечерта министър Кръстев, заместник – министър Амелия Гешева и началника на кабинета Весела Щерева, заедно с д-р Шеленбергер посетиха оперното представление „Любовта на трите портокала“ на Карло Гоци. След края на спектакъла Министърът на културата награди първия диригент и заместник-музикален директор на Оперния театър в Магдебург – маестро Светослав Борисов с Грамота и плакет „Принос в развитието на културата“ за популяризирането на българската култура и изкуство“.







Вашият коментар