РАБОТНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА МИНИСТЪР КРЪСТЕВ ПРОДЪЛЖИ В РАЗГРАД

 


РЕПОРТЕРСКИ ХРОНИКИ – София, 19.01.2024 г. / Министърът на културата Кръстю Кръстев е провел работни срещи с директорите на културни институти в Разград.

Първата от тях е била с директора на Театрално-музикален център – Разград Таня Карбова и екипа ѝ.  „Трябват ни конкретни цифри за конкретни неща, за да може парите по обявените програми в Министерство на културата да достигнат до хората на изкуството. Всички в България могат да кандидатстват по програмите“, е коментирал министър Кръстев.

Половината от увеличените средства в сферата на сценичните изкуства ще бъдат насочени за подобряване на материалното заплащане на хората, които работят в институтите и това е важен въпрос, който ще бъде решен от директорите им, е заявил министърът на културата.

Кръстю Кръстев е провел среща и с директора на уникалния Капански ансамбъл в Разград Светослав Стойчев, с когото са били обсъдени възможности за подкрепа на Ансамбъла от страна на Министерството.

Министърът на културата е изразил становището си, че бюджетът на ведомството е достатъчно добър, но той счита, че трябва да има още средства за българската култура, които обаче, за да бъдат насочени към точните необходимости, трябва да се планират много добре и в партньорство с общините. Министър Кръстев информира също, че скоро ще бъде публикуван и точният разчет на бюджета на Министерството по дейности.

Заплащането на специалистите в областта на културата, което не е конкурентно на образователната сфера е тема, която е била в центъра на дискусиите, както и възможностите за подкрепа на регионалните музеи по отношение на сградния фонд, на попълване на фондовете, както и поддръжката на експозиционните площи на музеите и археологическите резервати на открито и на закрито.  Министърът на културата Кръстю Кръстев, заедно с екипа си, е разговарял с кмета на Разград Добрин Добрев и с председателя на Общинския съвет Галина Георгиева относно реализацията на проекти от Инвестиционната програма за общински проекти през 2024 г. и по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“, по които е необходимо съдействие от културното ведомство.

С областния управител на Разград Владимир Димитров министърът на културата е разговарял относно конкретни параметри за финансиране за възстановяване на ключови за областта недвижими културни ценности. Поставен е бил и въпроса за синхронизиране на периодите за финансова отчетност на читалищата с планирането на бюджетите на общините, които в момента се разминават.

Работният рейд на министър Кръстев и екипа му продължава в Търговище, където също ще бъдат проведени разговори с представители на местната власт и културните институти в региона. 

Министърът бе придружен от Весела Щерева – началник на политическия му кабинет, Елица Пенова –  съветник на министъра, Елиянка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ на Министерството на културата, Силва Хачерян – директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в министерството и арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимото културно наследство. 






Вашият коментар