КИТАЙ АПЛОДИРА МАЕСТРО НАЙДЕН ТОДОРОВ


CRI – The News BG Reporter – PRESS BG NEWS AGENCY – 03.01.2024 г.  – Репортерски хроники – Иван Върбанов  / 


С бурни овации и аплодисменти, в навечерието и в първия ден на 2024 г. преминаха концертите, дирижирани от  Маестро Найден Тодоров, директор и диригент на Софийския филхармоничен оркестър, който посрещна новата  2024 г. в Китай, предаде Радио Китай за чужбина.

Тодоров бе музикален лидер на четири концерта в престижните зали на  Джуншан, Нантун, Пекин и Чънду.

Един от най-известните и успешни български музиканти и диригенти, а и бивш министър на културата  представи своята интерпретация на програма, в която бяха включени популярни валсове, съобщиха от Софийската филхармония. Маестрото е в Китай с група български музиканти.

Радио Китай за чужбина предаде, че публиката на първия концерт в Джуншан  е аплодирала бурно българските музиканти, които „се отблагодариха” с бис на популярна китайска мелодия. Маестро Найден Тодоров е показал и завидни познания по китайски език, което е предизвикало истинско въэзторг сред публиката.

Китайското радио уточнява, че по-късно  се е състоял и концертът в красивата концертна зала на Нантонг, където Найден Тодоров и музикантите са посрещнали Нова година, шест часа преди  настъпването й в България.

В Пекин Тодоров и българската група музиканти са гостували  в най-престижната зала за класическа музика на Китай, където сред публиката са присъствали и представители Министерството на културата на Китай, посланикът на България в Китай, консулът на България, секретари в българското посолство, посланикът на Словения в Китай,  директорът на филхармонията в Пекин и представители на няколко агенции.

Турнето на Найден Тодоров в Китай бе с финал в Чънду, на 2 януари. 

Маестрото ще продължи своя новогодишен рейд към Германия и Корея.

Очакваме го в София на 25-ти януари, когато ще бъде на диригентския пулт, за концерта на пианиста Стивън Ковачевич.

Снимките са на Радио Китай за чужбина – China Radio International.



Китайската медийна група (China Media Group / CMG).Тя бе образувана в резултат на сливането на Китайската централна телевизия (с Китайската глобална телевизионна мрежа, CGTN), Китайското национално радио (CNR) и Радио Китай за чужбина (CRI). Китайската медийна група оперира широка мрежа за излъчване с 47 телевизионни канала, включително 7 международни, 17 радио честоти за китайската и радио програми на 44 езика за международната аудитория. Онлайн присъствието ѝ включва три големи новинарски уебсайта. Китайската медийна група разширява бързо дигиталното си присъствие чрез националната 5G дигитална платформа Yangshipin.cn, CCTVNews, Ethereal Sound, CBOX и други мобилни приложения на различни езици, чиято аудитория и влияние постоянно нарастват. Мрежата на Китайската медийна група за подбор и производство на глобални новини обхваща кореспондентски бюра в 63 страни и региони. Международната новинарска агенция CCTV+ осигурява видео новини за близо 4000 медии – радиа, телевизии и мобилни интернет приложения – в 140 държави и региона по цял свят. Китайската медийна група поддържа разнообразни и широки партньорства с чужди медии в споделянето на новинарско съдържание, съвместното производство на програми и обмяната на кадри и технологии.

(Иван Върбанов, The News BG Reporter, PRESS BG NEWS AGENCY)

Вашият коментар