БНР СПРЯ ПРОВЕЖДАНЕТО НА РУСКА ПРОПАГАНДА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР ВЪВ ВРЕМЕ НА ВОЙНА

PRESS BG NEWS AGENCY – ИВАН ВЪРБАНОВ – София, 17 декември /

БНР свали интервюто на посланичката на Путин с решение на Програмния си съвет. Така, както са разписани редът и правилата за действие – от легитимния редакционен орган.
БНР има Етичен кодекс, професионални стандарти, вътрешни правила, редакционни правила и т.н.
Журналистите са задължение да отстояват обществения интерес, професионалните и етични правила и кодекси, обективност, безпристрастност и балансираност, програмната политика и програмните решения.
Никой не може да злоупотребява с авторитета на БНР в свой личен интерес, още по-малко с националния радиоефир.
Програмният съвет координира и контролира дейностите по производство на програмите на БНР. Наблюдаването на спазването на Закона за радио и телевизия е приоритет точно на Програмна дирекция. Но, да кажем, че административното ръководство не се меси по правила в редакционната независимост на радиоколегията.
Та, когато чувството и часовника – професионален, етичен и т.н. на даден журналист се отклонява, именно Програмният съвет и редколегиите са оторизирани да се произнасят и да следят за стриктното спазване на правила, принципи, стандарти.
Бързина, обективност, независимост са златни принципи в БНР.
Темата за свободата на словото не е монопол на едни или други, а ценност на демократичните общества и държави. И тя не може да се размахва като параван или да бъде боксова круша, когато някой нарушава ценностите и стандартите.
Да припомним ли, че Москва изгони БНР съвсем наскоро – в частност, чрез отнемането на акредитацията на кореспондента на обществената/държавната медия Ангел Григоров.
БНР се финансира от бюджета, и като БНТ и БТА всички тези медии имат особен статут, особена аура, особена тежест – като държавни медийни гласове, вън и отвъд границите на страната ни. Важно е какво съдържание, послания, информации, позиции излиза от ефира им, особено в контекста на националната сигурност и войните, които се водят днес.
Медийните гласове на България не могат да са в разрез с държавната политика, в ущърб на интереса и сигурността именно в контекста на военните действия, на изразената позицията на държавата – агресор към България, обявила ни за неприятелска страна. Нали това всички го разбираме.
Националният ефир не е лично притежание никому.
Опитите за намеса в редакционната политика и дейност на БНР са неприемливи и недопустими от никого.
БНР винаги е спазвало желязно свободата на словото, обективността и независимостта на медийното съдържание и плурализма на гледните точки, спазването на най-високите професионални и етични стандарти.
Продължавайте все така и винаги да го правите, колеги, затова имате най-високо доверие на слушателите!
А политическите пристрастия на този, или на онзи, които се материализират във високи публични децибели, са единствено и само за тяхна собствена сметка, доколкото субективните им и поръчкови мотиви са видни и прозрачни.
БНР е институция, БНР е най-старата електронна медия в България!
А журналистите в БНР имат своите отговорности и задължения, в това число за обективност, безпристрастност, плурализъм, достоверност в работата си. Екипите, редакторите и репортерите, както и редакционните програмни ръководители в БНР е необходимо да се въздържат от волно или неволно репродуциране на пропагандни възгледи на чужди държави в сферата на външната политика и историята. И още: да бъдат опозиция на събеседника си, ако забележат пропагандно говорен, като обяснят задължително на аудиторията, че те слушат пропагандни тези, както е написано в текстовете на Етичния кодекс на служителите на БНР.
Така че, да, това беше правилното решение – БНР да спре руската пропаганда в национален ефир във време на война!

(PRESS BG NEWS AGENCY, Иван Върбанов, София – 17.12.2023 г.)

Вашият коментар