СЛЕД ВТОРИЯ ПРОТЕСТ НА КУЛТУРНИТЕ ДЕЙЦИ, БЮДЖЕТЪТ ЗА КУЛТУРА СКАЧА НА 520 МИЛИОНА ЛЕВА

PRESS BG NEWS AGENCY – ИВАН ВЪРБАНОВ – София, 13.12.2023 г. /

„Благодаря на всички, с които бяхме заедно на площада в дъжда! Струвало си е! Благодаря на лидерите в Народното събрание, за които все още имаме някакво значение! Добрите неща трябва да се казват и за тях се благодари!“
Това са думи на председателя на Съюза на българските артисти – Христо Мутафчиев, изречени по повод на обявеното намерение бюджетът за култура да достигне 520 милиона лева.

Новината дойде от Кирил Петков и Бойко Борисов пред медии и журналисти днес – 13.12.2023 г.

„Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет на нашето управление!“, гръмовно декларира Кирил.


Добре де, ама, нека не забравяме, че това признание идва след втория протест на културните дейци – спомняте си, преди дни.

По същество културният бюджет скача от 387 милиона лева на 520 милиона лева.
Браво!
Можеше и още, де …

„Това са допълнителни 68 млн.лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, допълнителни близо 5 милиона за българските културни институти, 15 млн. лв. за Фонд „Култура“, поясни Бойко.

„Всички искания ще бъдат удовлетворени“, побърза да забие кош в 10-тката и шефът на парламентарното ДПС – Делян Пеевски.

Нека кажем, че министър Кръстю Кръстев бе категоричен пред медиите, че в Музея на социалистическото изкуство ще бъде намерено място за демонтирания Паметник на съветската армия. Уточни, че разполагането му не е било съгласувано с Министерство на културата, а монументът не е паметник, по смисъла на закона.

Христо Мутафчиев се закани: „Ще следя лично изпълнението на бюджета, както и развитието на процесите в Министерството, за да съм сигурен, че тези средства ще бъдат разпределени приоритетно за достойни възнаграждания, за хората от терена, хората с реалните резултати, хората, които не предадоха каузата – култура, въпреки недостойните заплати. Заради всички специалисти в сектора, както от големите градове, така и от малките. Заради всички българи, които заслужават да имат достъп до качествена култура!“

По думите му очакванията са средствата да бъдат разпределени справедливо за:
✅Увеличаване на единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства;
✅Увеличние на субсидиите в държавните и регионалните музеи, галерии, библиотеките и читалищата, така че да достигант до работещите в тях;
✅За финансиране на проекти на свободни творци и артисти и културни организации, чрез програмите на Национален фонд „Култура“.

Да кажем ясно: Исканията на културните дейци бяха за увеличение с 250 милиона лева. Сега те получават по-малко, някъде около 130 милиона, но все пак крачката е направена и възходящ тренд е постигнат.

Предстои да започне работата и върху формула за изчисляване на стартовата заплата в културния сектор, така че при ръст на минималната работна заплата да нарастват пропорционално и месечните възнаграждения на творците, без да се налага всеки път те да отправят молби и вопли към поредните управляващи за съответните преизчисления и увеличения.

Предстои Народното събрание да гласува предложения бюджет за култура като проява на воля и знак към хората на културата и духовността, че техния глас е чут е се предприемат поредица от конкретни стъпки и решения в положителната и чакана посока.

(PRESS BG NEWS AGENCY – И.Върбанов, София, 13.12.2003 г.)

Вашият коментар